Misgana

Misgana in tijden van COVID-19

Het voltallige Misgana team in België en Ethiopië hoopt dat het goed met jou en je familie gaat in deze uitzonderlijke pandemische tijd. De wereldwijde strooptocht van het coronavirus infecteerde al 2,5 miljoen mensen terwijl COVID-19 al meer dan 175.000 slachtoffers eiste op het moment van dit schrijven (bron: Johns Hopkins University).

In Ethiopië zijn momenteel 116 besmettingen bevestigd, maar de vergelijking maken met ons land zou niet correct zijn. Er wordt quasi niet getest door gebrek aan testmateriaal en logistieke ondersteuning. Dat cijfer weerspiegelt de actuele situatie niet. COVID-19 is op dit moment niet het grootste probleem. Door de lock-down vanuit de Ethiopische overheid is net zoals hier alles stil komen te liggen, maar met andere gevolgen.

In de regio Jimma, waar Misgana MOSCRA met jouw bijzondere steun actief is, mogen mensen niet meer buitenkomen. Ze werken vaak als dagloner om zichzelf dagelijks van voedsel te kunnen voorzien. Dat kan nu niet meer. Ook de mensen die voor de straat- en weeskinderen instaan, zijn hierdoor getroffen. Geen inkomen betekent geen voedsel kunnen aankopen. Waar het voedsel verkrijgbaar is, is eveneens een vraag geworden aangezien de armere bevolking vaak de goedkopere lokale markt verkiest boven grote supermarkten in meer urbane gebieden. Die markten zijn niet meer actief momenteel, het openbaar vervoer ligt volledig stil. Als mensen zich al mogen verplaatsen, moet dit te voet gebeuren.

Bovenstaande toont niet alleen aan dat corona en COVID-19 gelijkaardige effecten hebben op de beslissingen die overheden nemen (zoals een lock-down), maar ook dat andere bijkomende gevolgen sterk kunnen verschillen van land tot land. Voor Ethiopië en een regio als Jimma zijn die effecten ingrijpend. Een basisbehoefte als voedsel wordt hen door de afwezigheid van werk van de ene dag op de andere ontnomen. Dat hakt erin, nog los van de medische gevolgen die zich mogelijk pas over enkele weken zullen laten gevoelen en de onzekerheid die bij gebrek aan voorzieningen opspeelt. Ik spreek nog niet over de lokale voedselproductie die al geruime tijd ernstig wordt bedreigd door aanhoudende sprinkhanenplagen.

Oxfam en United Nations University World Institute waarschuwen ervoor dat een half miljard mensen in Afrika dieper in de armoede dreigen gedrukt te worden als gevolg van het coronavirus. Uitstellen van schuldaflossing van vele landen in ontwikkeling kan tijdelijk soelaas bieden door de middelen aan te wenden voor de bestrijding na corona en COVID- 19. Landen als China en instituties als het IMF en de G20 hebben meer dan 100 miljard euro aan schulden bevroren tot eind 2020. Dat is hoopgevend, maar zijn trage processen die lang duren.

Voor de 36 straat- en weeskinderen die momenteel onder de hoede van de lokale werking van MOSCRA staan (Misgana Orphan- and Street Childeren Rehabilitation Association) en jullie gewaardeerde steun genieten, is het krijgen van voldoende voedingsmiddelen de allerbelangrijkste nood momenteel. Jullie maandelijkse storingen en giften doen ertoe. Momenteel gaan deze integraal naar de aankoop van voedsel. We willen jullie hiervoor extra bedanken omdat dit een zak bloem een gigantisch verschil maakt.

Hieronder vinden jullie een fotoreeks van de voedselbedeling de vorige week plaats vond. In de rubrieken eronder geven we graag een overzicht van de activiteiten van onze vzw en gelijknamige NGO in de Jimmaregio sinds maart 2019. Toen werd de administratie en organisatie ter plaatse hervormt en stond Siyane op, een dynamische jonge vrouw met het hart op de juiste plaats en een heldere visie op ontwikkelingswerk en hulpverlening. Dat heeft geleid tot een andere samenwerkingsdynamiek en een aantal strategische keuzes waarbij economische empowerment van de lokale ondersteuners van de kinderen centraal staat.

Hou het veilig en gezond en nogmaals hartelijk dank voor de geleverde en toekomstige financiële steun voor de kinderen in Jimma! Je maakt hiermee echt het verschil.

Facebooktwitter
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.